Ondersteuning bij het productieklaar maken van technische tekeningen – lasersnijden, frezen en waterjet

11 januari 2022

De afgelopen maanden heb ik in opdracht voor diverse klanten technische tekeningen uitgewerkt en productieklaar gemaakt voor lasersnijders, freesmachines en de waterjetapparatuur. Het omzetten van een idee naar een praktische uitvoering vereist in veel gevallen meerdere skills. Het maken van een productiefile is daar één van.

Na het creatief denkproces en creatief schetsontwerp is er doorgaans een technische tekening nodig voor realisatie. Wanneer het schetsontwerp of de tekening als input dient voor het aansturen van apparatuur, dan is er in veel gevallen een digitale vectortekening nodig welke maatvast is en met verschillende tags aangeeft wat bijvoorbeeld een snijlijn, een vouwlijn, een freeslijn of een graveerillustratie is. Deze vectortekening wordt in de meeste gevallen omgezet naar G-code of een afgeleide daarvan. Deze G-code bevat alle instructies waarmee machines snijden, frezen, graveren, van toolset wisselen of snelheden van spindels aansturen.

In de afgelopen jaren heb ik ruime kennis opgedaan met diverse tekenpakketten. Vanuit opdrachtgevers krijg ik veelal incompleet aangeleverde tekeningen of werkfiles in diverse formaten als PDF, AI, DXF, SVG, DWG en CDR. Om deze files om te zetten naar productieklaar-files is kennis nodig van het productieproces en de definities van de te verwerken files. Naast het maatvast maken van de tekenfile komt het ook vaak voor dat niet-gesloten vectors gejoined moeten worden of dat er doublures verwijderd moeten worden. Wanneer de productiefile opgeschoond is kan deze in de lasersnijder, freesmachine of waterjet probleemloos ingezet worden.

Neem gerust contact met vragen of ondersteuning in het maken van een productiefile of wanneer er een schets omgezet worden naar een vectorfile.