MDF mallen maken met Zünd CNC freesbank – voor gebruik in Recycled Plastic workshop

1 november 2023

Vanochtend ga ik aan de slag met de deelnemers aan het Traject Technische Oriëntatie. We zullen samen in MDF gefreesde mallen maken, waarin ’s middags producten worden vervaardigd met gerecycled plastic. Eerder dit jaar heb ik een vergelijkbare workshop georganiseerd vanuit de SPARK Campus, waarin deelnemers hun eigen tekening omzetten naar een freesmal. Hierdoor krijgen ze nieuwe vaardigheden in het vinden en/of bedenken van freesmodellen, het omzetten van tekeningen naar vectorbestanden en het voorbewerken van vectorbestanden voor CNC freesbewerking in MDF-materiaal.

We gebruiken 18mm MDF als materiaal voor de freesmallen. Deze MDF freesmallen worden ingesloten in een metalen frame, waardoor recycled plastic onder hoge druk kan worden toegevoerd, en de gewenste vorm als eindresultaat kan worden gemaakt. Bij het maken van de freesmal begin ik met uitleg over het maken van mallen voor plastic extrusievormen. Met praktische voorbeelden laat ik zien hoe deze technieken worden gebruikt bij het produceren van PVC-ramen en deuren, kunststofplanken voor terrassen en meubels, kunststofpijpen voor rioleringssystemen, en bijvoorbeeld ook kunststofprofielen voor automotive toepassingen.

De deelnemers gaan aan de slag, en ik zie een diversiteit aan vormen ontstaan, van een koalabeer en kerstboom tot een bloem en zelfs een tandwiel. Voor de technische toepassingen worden meerdere lagen gebruikt om verschil in diepte te creëren. De uitdaging van het denken in spiegelbeeld en in productietechniek komt regelmatig naar voren. Uiteindelijk heeft elke deelnemer een eigen ontwerp. Deze ontwerpen worden met grote snelheid en nauwkeurigheid omgezet tot gietmal op de Zünd CNC freesmachine. De deelnemers zijn daarmee klaar voor de volgende fase: het plastic recycling persproces.