3D print afsluitdop voor ruitenwisser voor camper uit de jaren ’90

8 september 2021

Oldtimers en voertuigen waarvoor op de after-market niet meer voldoende passende vervangingsitems bestaan, hebben baat bij de 3d printtechniek. Door goed te observeren wat de afmetingen zijn van het originele product, is het mogelijk om een reconstructie te maken in een 3d tekenpakket. 

Vervolgens kan het 3d ontworpen model voorbereid worden voor 3d printen. Mijn ervaring is dat de eerste versie meestal niet voldoende specifiek is. Hierdoor worden over het algemeen meerdere versies van het te ontwikkelen product getekend, geprint en indien nodig passend gemaakt. 

De tijd die nodig is om te komen van idee tot een passende oplossing was in dit geval 3 dagen. Op dinsdagochtend is de tekening gemaakt. De eerste 3d printversie is woensdagochtend klaar. Bij passen blij dat er een aanpassing nodig is. Donderdag avond gaat de printer aan en worden er meteen meerdere exemplaren van de aangepaste versie geprint. Deze v2 versie past nagenoeg direct en na wat pas- en meetwerk worden de afsluitdoppen gemonteerd. Ze zijn weer als nieuw. En gaat er eentje kapot, dan printer we er gewoon nog eentje bij.