Training 3D printen vanuit SPARK Makers Zone voor Sint Joost  School of Art & Design

8 april 2022

In mijn rol als trainer voor de SPARK Makers Zone heb ik vandaag 4 Chinese uitwisselingsstudenten van de St. Joost School of Art & Design – onderdeel van Avans Hogeschool kennis laten maken met 3D printen. In deze engelstalige training leg ik uit wat 3D printen is, welke technieken er beschikbaar zijn en geef een brede blink in wat er op mondiale schaal zoal geprint wordt. Alvorens de deelnemers zelf praktisch aan de slag gaan, geef ik een gedetailleerde uitleg in het gebruik van materialen PLA, PETG, ABS, PVA met de specifieke voor- en nadelen en toepassingsgebieden. 

Werkend met eigen ontwerpen en ontwerpen welke gedownload kunnen worden van bijvoorbeeld Thingiverse, gaan we aan de slag met het ‘slicen’ van de printfile. We doorlopen de verschillende instellingen, zoals layer height, infill, support en bed plate adhesion. De slicing software welke we tijdens deze training gebruiken geeft direct inzicht in de printtijd en het materiaalverbruik. En nadat we alle settings doorlopen hebben wordt de printfile op een USB stick gezet en ingepland om geprint te worden. 

De studenten vandaag hebben een grote variëteit van toepassingen: van sleutelhanger, iPad houder tot building block elementen om een koraalstructuur onder water bij Texel te faciliteren. Opvallend vind ik iedere keer weer dat er een grote diversiteit is van de toepassingen waarin men 3D printen inzet.