Food & Tech Hackathon 2023 – bijdrage BotBerg/Datafan: ‘Redesign your Food Business with Predictive Maintenance’

12 april 2023

In samenwerking met Datafan heb ik vandaag op de Food & Tech 2023 beurs in de Brabanthallen in ‘s-Hertogenbosch gedurende de Hackathon : ‘Redesign your Food Business’ een predictive maintenance case voorgelegd aan 7 deelnemende Nederlandse en internationale teams – in totaal 16 deelnemers. Het doel van mijn bijdrage aan de hackathon is : deelnemers bekend en vertrouwd te maken met het begrip predictive maintenance, de impact ervan, de benodigde workflow en tevens inzage te geven in de praktische toepassingen ervan.

Als voorbeeld heb ik een recente implementatie toegelicht van twee sensordecks welke we hebben geplaatst in een productielijn in de food industrie. Hiervoor heeft de samenwerking Datafan en BotBerg smart sensordecks ingezet ter bewaking van een klimaatbeheersysteem. Essentieel hierbij is het monitoren van de continuïteit van de klimaatbeheersing en mogelijke kostenreductie door voorspelbare maintenance en minder kapitaalbeslag in spare-parts.

Tijdens de hackathon is een sample data set aan de deelnemers ter beschikking gesteld met daarin gegevens over temperatuur, luchtvochtigheid, luchtdruk, stroomverbruik beweging x-y-z en de gemeten geluidsdruk. Deze sample set geeft een realistisch inzicht in de te meten variabelen en biedt input voor het dimensioneren van een te trainen AI model.

Naast mijn inbreng, in het door Hackathon Masters georganiseerde event, werd er door Brighter Ledgends een case ingebracht over ‘smart learning’ toepassingen voor de food sector’. Dat predictive maintenance leeft onder de nieuwe generatie bleek direct na mijn presentatie. Ik kreeg vanuit diverse deelnemende team inhoudelijke vragen over de data, de sensordecks en een eerste validatie van ideeën van verrassende toepassingen.