Workshop Rudolph The Red Nose Reindeer – programmeer zelf je rendier in Python

16 december 2021

De voorbereidingen de afgelopen tijd hebben er voor gezorgd dat ik een complete Rudolph Red Nose Reindeer Workshop in elkaar heb gezet welke gebaseerd is op de Raspberry Pico. Dit rendier is voorzien van een grote rode knipperende neus, een servogestuurde voorpoot, een kerstboom met LEDs, een huisje met een knapperend haarvuur LED, kerstverlichting in rood en groen en een kerstster welke gemonteerd is op een potentiometer.

Gebruikmakend van Circuit Python leest de Pico iedere cycle de analoge waarde van de potmeter uit en stuurt daarmee de inhoud van een variabele waarmee bijvoorbeeld wachttijd of de hoek van de draaiing van de poot van Rudolph bepaald wordt. Deelnemers aan de workshop neem ik stap voor stap mee in het proces van programmeren in Micro Python. Vooropgesteld dat iedereen mee moet kunnen doen, ongeacht de voorkennis van programmeren, maak ik gebruik van heldere naamgeving van de LEDs en basis programeerinstructies als: ledneus.value = True of ledhaardvuur.value = not ledhaardvuur.value . Voor de aansturing van de voorpootservo maak ik gebruik van de Adafruit motor library, gebaseerd op de PWM modulatie.

In de voorbereiding voor de workshop maak ik de nodige technische voorbereidingen. Gebruikmakend van de programmeer IDE-omgeving Thonny, blijkt het eenvoudig om zowel Windows, Apple als Linux gebruikers mee te nemen in dit programmeeravontuur. Deelnemers gaan tevreden en met een lach op het gezicht naar huis. Op een speelse manier heb ik ze nieuwe kennis bijgebracht en enthousiast gemaakt voor de toepassing van nieuwe technieken.