1-daagse Arduino Training – Technisch Traject Oriëntatie

6 oktober 2022

Vandaag heb ik een 1-daagse training verzorgd die onderdeel uitmaakt van het door de SPARK Makers Zone georganiseerde – 10 wekende durende – Technisch Traject Oriëntatie. Deelnemers zijn op zoek naar een baan in techniek of willen op avontuur in de wereld van techniek. Mijn bijdrage is vandaag gericht op een introductie in Elektronica, Mechanica en Programmeren, waarbij ik gebruik maak van het Arduino platform met gebruik van LEDs, schakelaars, potmeters, piezo-elementen, servo’s, GPIO pinnen en de seriële poort en seriële plotter.

Tijdens de introductie ga ik gedetailleerd in op druksensors, infra-rood IR sensors, ultrasoon afstandmeters, magnetische hall-sensors, IMU accelerator/gyroscope sensors, DC motoren, stappenmotoren en servo’s. Ik geef een overzicht van de verschillende soorten processors, platforms en programmeertalen: van Arduino, ESP Espressif, Raspberry en Micro:bit en van Blockly, C++, Python tot en met Micropython en Circuitpython. Het doel hiervan voor de deelnemers is oriëntatie en kennismaking met voor hen veelal nieuwe technieken.

We gaan ‘s-middags praktisch aan de gang. Arduino, breadboard, multimeter en een doos vol componenten en kabeltjes. Van het zelf geconfigureerde Blink knipperlicht en potentiometer gestuurde seriële plotter gaan we door naar een stuurbare hoek met behulp van een servomotor, een deurbel met een voorgeprogrammeerde melodie en we eindigen vervolgens met een heus Super Mario Thema welke afgespeeld wordt op de piezo speaker. Al met al een leuke, praktische kennismaking met embedded computing, waarbij alle deelnemers stapsgewijs zijn meegenomen in het zelf programmeren van schakelingen. Ik vind het vooral goed te merken dat na de deze trainingsdag meerdere deelnemers komen informeren hoe ze zich verder kunnen ontwikkelen in deze voor hen nieuwe technieken.