Technische Oriëntatie Masterclass – Introductie Elektrotechniek

8 oktober 2021

Afgelopen week waren de eerste twee sessies van de Technische Oriëntatie Masterclass op locatie SPARK Makers Zone. De aftrap voor deze 10 daagse sessie was deze keer door mij verzorgd vanuit BotBerg, met als eerste onderwerp Introductie in Elektronica. Deze introductie in elektronica is praktisch van aard en vooral bedoeld als een positieve kennismaking met elektronica-techniek.

Na een korte introductie over batterijen, accu’s, lampen, motoren en schakelaars wordt de multimeter in de hand genomen. Met een praktische uitleg met een LED schakeling als meet-onderwerp neem ik de deelnemers hand-in-hand mee in begrippen als spanning, stroom en weerstand. Een vluchtige blik op oscilloscopen, frequentietellers geven aan dat er op gebied van elektronica nog veel te ontdekken valt.

In de middag gaan we aan de slag met een soldeer-kit, een elektronische roulette-draaitafel, waarbij een 10 LEDs in cirkel draaien en op een random plaats stopt. Met deze kit raken de deelnemers vertrouwd met solderen, afmonteren, testen en het in bedrijf stellen van een elektronische schakeling. Na afloop gaan alle deelnemers met een werkende draaitafel en een tevreden gevoel naar huis, voorzien van nieuwe kennis en vaardigheden.