2 juli 2023
In mijn werkzaamheden binnen BotBerg heb ik in projecten meerdere malen gebruikgemaakt van switching power supplies. Deze voedingsunits zijn buitengewoon krachtig, kostenefficiënt en bieden uitstekende mogelijkheden tot aanpassing. Vandaag was ik op zoek naar een voeding die ik kon afstellen tussen 6 en 24 volt, bij een continue stroomsterkte van meer dan 10 ampère. Gelukkig had ik nog een switching power supply liggen met een uitgangsspanning van 24 volt en een stroomsterkte van 13 ampère. Na wat grondig onderzoek op elektronicafora begon ik te zoeken naar de componenten die verantwoordelijk zijn voor het regelen van de spanning.
Met behulp van een aantal schroeven verwijderde ik de behuizing en daarmee ook de vermogenschakelaars. Deze waren geïsoleerd met een membraan, en ik wist uit eerdere ervaring dat het zorgvuldig demonteren ervan essentieel is om veilig hergebruik te waarborgen. Op de printplaat bevond zich standaard een potentiometer waarmee de uitgangsspanning enigszins afgesteld kon worden. Deze potentiometer was omringd door een netwerk van weerstanden en een zenerdiode. Nadat ik de weerstanden had verwijderd en de waarde van de zenerdiode had achterhaald, ging ik op zoek naar een potentiometer van 10k en een threshold-weerstand van 100 Ohm. Met deze combinatie slaagde ik er direct in om de spanning instelbaar te maken. Ik had ook nog een spannings- en stroompaneelmeter liggen, die ik meteen heb ingebouwd. Dit is bijzonder handig, omdat je zo direct kunt zien wat de ingestelde uitgangsspanning is.
Het hergebruiken van beschikbare componenten en het modificeren ervan om ze aan te passen aan de gewenste spanning- en stroomsterkte vereist een grondige kennis van elektronica en een sterke wilskracht om de juiste oplossing te vinden. Ik beleef er enorm veel plezier aan om te ontdekken hoe de componenten werken en hoe ik ze naar mijn eigen wensen kan aanpassen.