Pixy2 – Artificial Intelligence Camera – herkennen van objecten binnen enkele minuten op basis van kleur – Arduino/ESP connectie

18 januari 2023

Interactie met de omgeving door het herkennen van objecten kent veel toepassingen. Eén van de beschikbare camera’s hiervoor is de Pixy2. Deze camera is klein, beschikt over interne processing power, kan on-board getraind worden en kan ook ingezet worden voor het volgen van lijnen en het realtime lezen van barcodes voor line-following robots. De camera kost rond de €80 en kan uitgebreid worden met een zogenaamd Pan/Tilt kit. Communicatie kan plaatsvinden via I2C, UART, SPI maar ook direct als analoog of digitaal signaal.

De Pixy2 wordt geleverd in een kleine doosje, voorzien van een zeer flexibele USB kabel en ICSP SPI flatcable, waarmee deze direct op een Uno of Nano aangesloten kan worden. Het inleren van objecten kan plaatsvinden vanuit een Arduino Uno of ESP32, maar ook is het mogelijk om direct te bekijken wat de videocamera ziet en interpreteert door gebruik te maken van de PixyMon streaming monitor. Er kunnen 7 objecten ingeleerd worden op basis van onderscheidende kleuren. Objecten kunnen voorzien worden een identificatienaam welke direct in de PixyMon weergegeven worden. De koppeling via I2C, UART of SPI zorgt of een update welke 60x per seconde weergeeft hoeveel objecten er zijn herkend, waar deze zich in het zichtsveld begeven en hoe lang ze al getrackt worden. Multiple object herkenning is hiermee snel opgezet.

Als studieobject is deze Pixy2 een mooi camera. Hij is snel en praktisch inzetbaar. De PixyMon softwaretool is een goede aanvulling voor real-time inzicht wat de camera ziet. En de koppeling via I2C, SPI en UART maakt de koppeling naar embedded computing eenvoudig mogelijk. Echt herkennen van objecten op basis van vorm is met deze camera niet mogelijk, dit vereist een framework als bijvoorbeeld OpenCV of Tensorflow. Maar de snelle inzetbaarheid maakt deze Pixy2 tot een video tracking console welke data terugkoppeling geeft. Hiermee is het uitermate geschikt voor de kennismaking met Artificial Intelligence. Ik ga hem zeker inzetten bij Proof of Concepts en waarschijnlijk ook ter illustratie voor trainingen en workshops.