Persoonlijke trainingssessie: Duik diep in de wereld van electronica en arduino: praktische bijgescholing in 3 uur

28 juni 2023

In mijn rol als trainer bij de SPARK Makers Zone, gaf ik vandaag een op maat gemaakte één-op-één training aan een gedreven jonge ondernemer – actief in industrieel ontwerp procesontwikkeling. Na een zorgvuldige inventarisatie van zijn behoeften, besloot ik een training op maat te organiseren. Deze ondernemer had tot nu toe voornamelijk code gekopieerd en geplakt van het internet, zonder volledig begrip van de werking ervan of de mogelijkheid om deze aan te passen of uit te breiden.

We begonnen met de basisprincipes van embedded computing door de knipperfrequentie van een LED aan te passen. Vervolgens gingen we aan de slag met een potentiometer om de draaihoek uit te lezen in een waardebereik van 0-1023. We ontwikkelden een procedure om een LED aan te sturen op basis van de gemeten hoek. Daarna integreerden we een servo om een draaiarm te bewegen op basis van de draaihoek. Voor auditieve feedback voegden we een piezo-speaker toe om de behaalde hoek te horen. We werkten ook met een TMP36-thermometer en een photosensor om veranderingen in de omgeving waar te nemen. Ten slotte onderzochten we de stappenmotor en sloten we een NEMA17-stappenmotor aan op de Arduino met behulp van een TB6600-stappenmotorbestuurder. We gebruikten zowel de AccelStepper-bibliotheek als onze eigen code-implementatie om de stap (STEP) en richting (DIR) aan te sturen via IO-poorten.

Het kopiëren van code leidt zelden tot nieuwe kennis of inzichten, maar kan eerder verwarring en frustratie veroorzaken. Door stap voor stap, onder begeleiding, nieuwe programmeervaardigheden toe te passen, kan de deelnemer zijn vaardigheden uitbreiden en deze later zelfstandig toepassen. Het begrijpen van de programmeerlogica en het verbinden van embedded computers met hardware vereist tevens kennis van elektronica en een begrip van mechanica. Door zelf de aansturing stap voor stap te programmeren, kan de deelnemer vanaf nu aanpassingen en uitbreidingen naar eigen wens realiseren.

Ik vind het altijd inspirerend om dit soort trainingen te geven. Het is geweldig om te zien hoe deelnemers nieuwe kennis en vaardigheden opdoen die ze direct kunnen toepassen. Maatwerkoplossingen zijn uiterst effectief en in veel gevallen ook kostenefficiënt wanneer de trainingsbehoeften specifiek zijn.