NTP Clock – prototype ontwikkeld binnen één dag – time capture voor crash test high speed recording

9 juli 2021

Voor het onderzoeken en testen van de impact op het moment van botsing is een high speed camera een absolute must. De vraag werd aan me gesteld of ik een high time tracker kon ontwikkelen met een framesnelheid van tenminste 100 fps (frames per seconde) welke op de achtergrond van de recording een heldere tijdindicator toont. Daarbij ook de vraag of hier voor kwaliteitscontrole een NTP (network time protocol) validatie bij iedere recording opgenomen kan worden.

Een interessante vraag, waarbij de voorkeur vrijwel direct gaan naar een Raspberry Pi. De keuze van de high speed camera stond vast, een Sony RX100, met een fps tot boven 900 frames per seconde. De Raspberry Python toolset biedt met Gphoto2 de functionaliteit om computergestuurd de camera een trigger te geven en de recording over te brengen van de camera naar een externe opslagunit.

Hiervoor heb ik binnen 1 dag een werkend prototype gemaakt waarin een set WS2812 Neopixels met een 1/100e in groen en 1/10e seconde indicator in rood exact weergeven wat de time frame is waarin de opname gemaakt is. Voor de opname wordt een NTP stamp gezet en na de opname eveneens. Beide NTP stamps bieden een nauwkeurige tijdsindicatie, waarmee een gekalibreerde meting verricht kan worden.