Inzicht in low power measurement – Eerste ervaring met de Nordic Power Profiler Kit II

17 augustus 2022

Bij het ontwikkelen van applicaties en prototypes welke lang op weinig energie moeten functioneren, is optimalisatie van low power management essentieel. Uitdagend hierbij is dat het meten van energieverbruik over een grootte bandbreedte moet plaatsvinden, van nano ampères tot milli ampères. Daarnaast is inzicht in de samenhang van procestriggers en verandering in stroomverbruik de sleutel tot optimalisatie. Met als uiteindelijke doel het bijdragen aan een product welke langdurig op een batterij, accu of zonne-energie kan functioneren en communiceren. 

Een tijdje geleden zag ik op het Adafruit youtube kanaal de Nordic Semiconductor Power Profiler Kit en tijdens het recente EdgeImpulse evenement in Amsterdam was Nordic Semiconductor aanwezig. Inmiddels heb ik een Power Profiler Kit II ter beschikking. Deze Power Profiler Kit II heeft als extra feature dat er ook een 8 poorts low-end logic analyzer ingebouwd is. Het meten van stroomverbruik – met de mogelijkheid door de tijd heen te scrollen – en de samenhang tussen verbruik en gemeten activiteit op de logic analyzer pinnen geeft inzicht in verbanden. Het optimaliseren van de programmacode voor low-power management wordt hiermee efficiënt en effectief. 

Tevens biedt de Power Profiler Kit 2 de mogelijkheid om te functioneren als stroombron, waarbij de maximale output tot 1.000 mA gefaciliteerd kan worden. Voor het meten van power power consumptie is ook het gedrag bij een dalende batterij/accu-spanning van groot belang. De profiler kit biedt hiervoor de mogelijkheid om een energiebron te simuleren met een instelbare spanning van 0,8 – 5 volt. Samples kunnen gemaakt worden met een sample-rate van 100ksps – resulterend in een gedetailleerd inzicht in stroomverbruik in tijd. Gemeten data kan voor offline analyse worden geëxporteerd. De front-end tool van de Nordic Semiconductor Power Profiler Kit II is erg gebruiksvriendelijk, intuïtief en kan eenvoudig geinstalleerd worden vanuit de nRF software-suite. 

Deze tool geeft me inzicht tijdens het ontwikkelen van mijn low power prototypes. Hij is handzaam, neemt weinig plaats in beslag, wordt gevoed vanuit een USB aansluiting en geeft realtime inzicht – vooral handig voor power debugging van embedded ESP, Arduino, Raspberry, nRF en STM Blue Pill applicaties. Bovendien is het bijzonder handig dat de ingebouwde stroombron simulator een nauwkeurige inschatting van de de battery-lifetime mogelijk maakt. Samenvattend – Deze Power Profiler Kit II is een welkome aanvulling met nieuwe inzichten in mijn meetapparatuur.