Introductietraining Arduino Nicla/Bosch Beweging & Environment data collectie

10 november 2021

In deze avondsessie training van 4 uur heb ik engineers van GBO Innovation Makers getraind in het gebruik van de nieuwe geavanceerde Arduino Nicla ME / Bosch Sensortec. Deze nieuwe sensormodule is onderdeel van de Arduino Pro lijn. De Nicla is een klein sensordeck met een afmeting van 22x22mm welke ingezet kan worden bij onderzoeksprojecten en rapid prototyping. 

De Nicla sensordeck bevat een BHI260AP IMU motion sensor, een BMM150 magnetometer, een BMP390 druksensor en een BME688 4-in-1 gassensor met AI. De sensors kunnen in een low-power modus zorgen voor een langdurige data collectie. Via de USB poort of via BLE Bluetooth Low Energy kan data verzameld worden. Met programmacode kunnen de sensors in diepe slaap gebracht worden en alleen wanneer nodig snel wakker worden, data verzamelen, verzenden en vervolgens weer in lange slaap gebracht worden. Off-the-grid environmental sensoring komt hiermee binnen handbereik.

Deze introductietraining is praktische van aard. Beginnend met het uitlezen van temperatuur en luchtvochtigheid. Vervolgens het uitlezen van de gyroscoop en accelerometer en deze weergeven in de seriële plotter. Als opstap naar de Tiny Machine Learning training heb ik inzicht gegeven hoe data verzameld wordt met het Bosch Development Kit welke bijvoorbeeld de geurkarakteristieken van koffiebonen kan herkennen. Deze geurkarakteristieken kunnen worden geladen in de BME688 AI settings, waarmee een slimme sensor wordt gerealiseerd. Na afloop van de training zijn de deelnemers enthousiast en zien ze talloze toepassingen voor actuele projecten, maar ook als onderdeel/initiator voor nieuwe projecten.