Embedded computing ontdekt: introductie tot Arduino in slechts 6 uur met 10 deelnemers

4 oktober 2023

Vandaag sta ik in mijn rol als trainer namens SPARK Campus voor een groep van 10 deelnemers om hen de wereld van embedded computing met Arduino te introduceren. Deze training luidt het begin in van het Technische Oriëntatie Traject, waarin deelnemers gedurende 10 weken de kans krijgen om verschillende technische en digitale technieken te verkennen. Via diverse workshops hebben deelnemers de gelegenheid om hun eigen begrip van technologie in al haar facetten te ontwikkelen.

Deze dag brengen we ons in de spannende wereld van mechatronica, waar we ontdekken wat er allemaal mogelijk is: van het laten knipperen van LEDs tot het beheren van servomotoren, en van het meten van temperatuur tot het creëren van een muziekinstrument dat reageert op veranderingen in licht. We maken gebruik van de Arduino Student Kit, die ons voorziet van een scala aan LEDs, sensoren, potentiometers, servo’s en de bijbehorende bekabeling. Ik leid de deelnemers stap voor stap door het proces en leg uit hoe analoge en digitale poorten correct aangesloten kunnen worden. Ook behandel ik het gebruik van een multimeter, waarbij ik uitleg hoe je stroom, spanning en weerstand kunt meten. We beginnen met het uitleggen van het verschil tussen de void-setup en void-loop. Na de eerste voorbeelden komen we bij de servo, waar we bibliotheken moeten inladen. We definiëren ook integer variabelen en schakelen zelfs over op floating variabelen bij de temperatuursensor.

Om de hedendaagse mogelijkheden te illustreren, laat ik zien hoe ChatGPT kan helpen bij het opstellen van de basiscode voor een temperatuursensor. Hiermee wil ik aantonen dat een AI-engine ondersteunend kan zijn bij het schrijven van code, maar dat het cruciaal is om de juiste vragen te stellen en te controleren of de automatisch gegenereerde code correct werkt. Tot slot integreren we de code van de temperatuursensor met de code voor het aansturen van de servomotor. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om een geautomatiseerd verwarmingsregelsysteem te creëren of een actieve luchtcirculatie te monitoren en aan te sturen op basis van temperatuur.

De voorbeelden die ik gebruik, zijn deels afkomstig uit de Arduino Student Kit, maar ik pas mijn voorbeelden vaak aan op basis van de vragen die de deelnemers stellen. Hierdoor blijft de training interactief en vooral afgestemd op wat op dat moment behandeld wordt. Ik geniet er enorm van om dergelijke trainingen te geven, vooral als deelnemers na afloop naar me toekomen met vragen over waar ze vergelijkbare trainingssets kunnen aanschaffen en hoe ze zich verder kunnen ontwikkelen in dit vakgebied.