High Voltage !! Op zoek naar de passende ontsteker voor opvlammende decoratie letters

22 september 2021

Voor het opvlammende decoratie-letterproject ben ik op zoek gegaan naar elektronische ontstekers voor butaan- en/of propaangas. Uit mijn experimentele opzet eerder deze maand bleek het mogelijk om elektronisch gestuurd een gasklep te activeren en daarmee gasstroom te regelen. Echter met het regelen van de gasstroom is de oplossing nog niet compleet. Een passende ontsteker is ook noodzakelijk.

De eisen aan de elektronische ontsteker zijn helder. Op commando moet er een vonk gegeneerd kunnen worden met een vonkboog van 1-7 millimeter. Het commando moet pulsgestuurd vanuit een Arduino of Raspberry gegeneerd kunnen worden. De fly-back spanningsrimpelingen moeten de microprocessor niet storen. Bij voorkeur moet de ontsteker per accu op 5 of 12 volt werken, dan wel op het lichtnet aangesloten kunnen worden.

Met de bovenstaande eisen in het achterhoofd heb ik 3 varianten uitgeprobeerd: de zwarte 5-12v 1000KV hoogspanning impulsgenerator inverter Super Arc Impuls ontsteking, de bruine 220v gas stove AC pulse igniter en printplaat voorzien van de 5v usb high voltage generator arc ignition kit. Uit mijn eerste ervaringen en metingen met de TensION meter van Simco, lijkt de voorkeur uit te gaan naar de 1000KV impulsgenerator: grote vonkboog, goed aanstuurbaar en werkend op 5-12 volt.