Enthousiaste deelnemers in de 1 daagse ‘Arduino kennismakingstraining programmeren’ – Traject Technische Oriëntatie

17 februari 2022

Deze week heb ik voor de kick-off van de het Traject Technisch Oriëntatie – een initiatief van SPARK Makers Zone en InnAut – een ‘Arduino kennismakingstraining programmeren’ gegeven. Tijdens deze training heb ik de deelnemers op een praktische wijze de eerste stappen laten maken in embedded computing. Door echt aan de slag te gaan krijgen deelnemers een goed beeld van programmeren én hoe dit aansluit bij de persoonlijke ontwikkeling.

Startend met het laten knipperen van een LED met ‘Blink’ zijn we meerdere knipperende lampen met configureerbare patronen gaan programmeren. Vervolgens hebben we de dynamische waarden van een potentiometer uitgelezen in de seriële monitor en als dashboard via de seriële plotter. We hebben een servomotor aangesloten en hiermee een interactieve slagboom gemaakt, waarvan we de doorrijhoogte met de potentiometer in te stellen is. Voor geluid hebben gebruik gemaakt van de piëzospeaker. Nadat we hiermee een eenvoudige piano hebben gemaakt zijn we op zoek gegaan naar de 8-bit tunes van Zelda, Sonic en Super Mario. Vervolgens hebben we de temperatuursensor onder handen genomen. Op basis van de gemeten temperatuur laten de deelnemers met eigen geprogrammeerde code de rode en groene LEDs branden en worden aanstekers gebruikt om de sensor op te warmen. Tenslotte hebben we een ‘Theremin’ – licht gestuurd muziekinstrument geprogrammeerd, waarbij de toonhoogte varieert met de hoeveelheid licht die op de lichtsensor valt.

De deelnemers zijn allemaal erg enthousiast, hebben in één dag op een heel praktische wijze kennis gemaakt met programmeren, inputs, outputs, analoog en digitaal, sensors, servo’s, potmeters, LEDs en schakelaars en het meten met een multimeter. Gaandeweg is er kennis gemaakt met de basisbeginselen van programmeren in C++. Dit soort trainingen vind ik erg leuk om te geven – deelnemers enthousiast maken over voor hen nieuwe technieken.