Digitale speurneus snuffelt naar mobiele telefoons in klaslokaal – SIM900 en Arduino UNO laten telefoons in jas of tas rinkelen

6 februari 2024

Vanaf 1 januari 2024 is in Nederland het gebruik van mobiele telefoons niet langer toegestaan in middelbare scholen. Vanaf het nieuwe schooljaar 2024-2025 geldt dit verbod ook voor basisscholen en het voortgezet onderwijs. Het handhaven van dit beleid omvat het detecteren van telefoons op plaatsen waar ze niet zijn toegestaan. Hiervoor kan een digitale speurneus worden ingezet. Deze speurneus spoort bekende mobiele telefoons van leerlingen op en laat ze afgaan wanneer ze zich toch in het klaslokaal bevinden.

Elektronica, µ-micro-computing en telefonie zijn nauw met elkaar verbonden. Met een mobiele SIM-module, een microprocessor, slimme scripts en een lijst van bekende telefoonnummers is het mogelijk om een digitale speurneus te maken. Op basis van een lijst met telefoonnummers van leerlingen wordt na een druk op de knop een proces gestart waarbij deze telefoonnummers in willekeurige volgorde worden gebeld en telefoons in jassen of tassen zich melden door luid af te gaan. Dit random belproces kan worden onderbroken door het script te deactiveren met één druk op de UIT-knop.

Het opstellen van richtlijnen en gedragscodes vereist doorgaans handhaving. Mobiele telefoons kunnen klein van omvang zijn en eenvoudig uit het zicht worden gehouden. Het belvolume kan worden beperkt of uitgeschakeld zijn, waardoor de digitale speurneus ze mogelijk niet detecteert. Bovenal is deze digitale speurneus als werkend project een interessant thema, een leerzaam experiment en nodigt het zien van werking ervan in veel gevallen uit tot een boeiende discussie.

Het gebruik van mobiele communicatie, getriggerd door scripting op een Arduino, Raspberry Pi of ESP32, biedt talloze mogelijkheden. Naast bellen en het versturen van audioboodschappen, kan ook data worden verstuurd om de prestaties of status van bepaalde processen te monitoren. In dit geval is een SIM900-module gebruikt in combinatie met een Arduino Uno. Een vergelijkbare toepassing kan worden gerealiseerd met een Raspberry Pico geprogrammeerd in CircuitPython. Het voordeel hiervan is dat de processor zich voordoet als een gewone USB-stick met een Excel-bestand waarin telefoonnummers kunnen worden beheerd en aangepast. Dit maakt de toepassing bruikbaar voor meerdere klassen of groepen die geautomatiseerd via mobiele communicatie moeten worden benaderd.

Het ontwikkelen van dergelijke toepassingen biedt veel ruimte voor creativiteit en interactie met knoppen, LEDs, displays, sensoren en in dit geval ook Excel-sheets met daarin data die elektronisch worden ingevoegd in dynamische scripts en de functionaliteit verrijkt.