BotBerg geeft Basis Elektronica Training – enthousiaste deelnemers gaan met nieuwe kennis naar huis

26 januari 2023

In opdracht van de SPARK Makers Zone faciliteer ik vandaag vanuit BotBerg de 4-uur Training Basis Elektronica. Deze praktische workshop geeft deelnemers een kennismaking met het meten en bouwen van schakelingen. Zonder voorkennis van de basics neem ik de deelnemers mee in de basisbeginselen van elektronica.

Ik begin met een uitleg over de samenhang en verschillende tussen spanning, stroom en weerstand. We open de Student Kit en gaan met de multimeter aan de slag. Stap voor stap krijgt iedereen gevoel voor de volt-aanduiding op batterijen en de mAh getallen op accu’s en battery-packs. We gaan aan de slag met een breadboard als experimenteerbord, LED in diverse kleuren met diverse weerstanden. Gaandeweg gaan loods ik de deelnemers tussen de verschillen van parallel- en serieschakelingen door. We schakelen met microschakelaars en ondervinden de verschillen tussen stroom en spanning. Ik sluit af met een korte introductie op motoren en sensoren en laat zien dat deze training Basis Elektronica een mooie opstap kan zijn voor een kennismaking met embedded computing met Arduino.

Tijdens de training geef ik veel praktische voorbeelden uit mijn eigen prototyping praktijk. Ik leg uit welke meetinstrumenten ik in welke situaties gebruik. Op wat voor wijze problemen opgespoord kunnen worden en ook hoe je kan meten of bepaalde aansluitingen goed zijn aangebracht. De praktische instelling van deze training maakt het een actieve sessie. Deelnemers komen vanuit allerlei invalshoeken en interesses. Allen delen ze gezonde nieuwsgierigheid en na afloop gaan deelnemers met nieuwe kennis naar huis. Dat maakt het voor mij erg leuk om dit soort trainingen te faciliteren.