24V Sensors verbonden aan de Raspberry Pi

20 april 2021

De Raspberry Pi ontwikkelomgeving biedt een breed scala aan mogelijkheden. De combinatie van Python, Wifi en Physical Computing maakt het mogelijk om de echte buitenwereld te verbinden aan processing algoritmes. De resultaten uit deze algoritmes triggeren vervolgens relais, LEDs, solid-state switches en via MOSFETs ook direct pneumatische kleppen. 

Om een goede, betrouwbare omgeving te creëren is het belangrijk dat de verschillende circuits elektrisch gescheiden zijn. Een voor de hand liggende mogelijkheid hiervoor is het gebruik van opto couplers. Deze maken het mogelijk logische signalen van verschillende niveaus elektronisch gescheiden te koppelen. Een 24 volt sensor kan daarmee op de GPIO poorten van de Raspberry aangesloten en uitgelezen worden. 

Een voorbeeld van een dergelijk opto coupler is de 4N25. Deze 4N25 schakelt zeer snel – binnen 2 micro seconde. Daarbij zijn de ingaande en uitgaande circuits elektronisch gescheiden, waarmee stoorsignalen zo veel mogelijk gereduceerd worden. Het onderstaande Raspberry proto-board bevat 4 inputs en 2 outputs en maakt schakelingen mogelijk tussen 3.3v (Raspberry) en 24v (logic sensors).