Power teruggebracht: klein onderdeel, groot herstel in Siemens PLC dankzij 1N4007-vervanging van SMD-diode

22 April 2025

Verschillende reparatieverzoeken
Regelmatig krijg ik vragen over het repareren van apparatuur. Dit varieert van koffiezetapparaten tot opladers voor duikhorloges, en van autosleutels tot industriële PLC’s. Defecten ontstaan bijvoorbeeld door verkeerd aansluiten, intensief gebruik, beknelling of onbekende oorzaken.

Voorzichtig openen noodzakelijk
Bij dit soort reparaties begint het meestal met het openen of demonteren van het apparaat. Het is dan belangrijk goed in te schatten hoe de behuizing het best geopend kan worden, met zo min mogelijk risico op beschadiging. Dit geldt vooral voor oudere apparaten, waarbij het materiaal bros kan zijn, snel kan scheuren of onvoldoende stevig is om zonder voorzorgsmaatregelen open te maken.

Defect opsporen binnenin
Zodra de binnenkant van het apparaat toegankelijk is, moet worden vastgesteld waar het defect zich bevindt. Soms is dit lastig, bijvoorbeeld bij een loszittend contact. In dat geval gebruik ik een continuïteitstester. Soms is het probleem direct zichtbaar, zoals bij doorgebrande of aangetaste componenten. Het uiterlijk van een component zegt echter niet altijd iets over de werking. Daarom zijn een multimeter, technische kennis en bij voorkeur een elektrisch schema erg handig.

Benodigd gereedschap en materialen
– temperatuur geregelde soldeerbout Weller WS1010
– extra fijne soldeertip-punt Weller 4ETHL-1 0.8mm
– microscoop Andonstar AD407
– Fluke multimeter
– pincet en zijkniptang
– 24V DC relais
– soldeertin 60/40 0.8mm
– soldeerflux no-clean RF800 SMD
– isopropyl alcohol
– solder-wick desolder litze
– diode 1N4007

Reparatie van een PLC
Vandaag werk ik aan een PLC (Programmable Logic Controller), een apparaat dat machines en productieprocessen aanstuurt. Deze PLC, een Hitachi MV-D40DTPS, lijkt volledig defect. Ik vermoed een probleem met de interne voeding, mogelijk door verkeerd aangesloten of ongeschikte voedingsspanning.

Demonteren en inspecteren
Met zorg open ik de PLC. De aansluitrails zijn verbonden met connectors en de kunststof behuizing zit met klemmen vast. Met speciale plectrums maak ik de bovenkant los. De PLC bevat twee printplaten: een voor de logica en een voor de spanningsregeling. Al snel valt mijn oog op een component: een SMD-diode (Surface Mount Device), die direct op de printplaat is gesoldeerd.

Vervanging van de diode
De printplaatlabel “D3” suggereert dat dit component een diode is, waarschijnlijk onderdeel van het spanningsregelcircuit. Omdat er geen elektrisch schema beschikbaar is, verwijder ik de diode en vervang deze door een standaard 1N4007. Hoewel ik geen SMD-versie heb, pas ik de pootjes aan zodat deze goed aansluit. Met wat flux en soldeertin bevestig ik de nieuwe diode stevig op zijn plek.

Heropbouw en testfase
Na het solderen plaats ik beide printplaten weer terug, sluit de behuizing en monteer de aansluitrails. Bij het inschakelen licht de POW-LED op — een goed teken. Ik start het testprogramma dat alle uitgangen aanstuurt, en zie dat de eerste rij outputs functioneert. Ook de inputs blijken deels te werken. De tweede rijen van zowel inputs als outputs reageren nog niet en vergen verder onderzoek.

Plezier in het puzzelen
Ik vind het erg leuk om dit soort technische puzzels op te lossen. Wanneer elektronische apparatuur defect is, kan het interessant zijn om te kijken of reparatie mogelijk is. De motivatie hiervoor kan financieel, praktisch of sentimenteel zijn. Het probleem opsporen, de oorzaak achterhalen, onderdelen vervangen en het resultaat testen zijn allemaal stappen richting een succesvolle reparatie.

Functionele test om te valideren of de uitgaande OUT signalen weer naar specificatie functioneren